Τι είναι το σφράγισμα;

Το σφράγισμα αποτελεί μια αποκαταστατική εργασία κατά την οποία αντικαθίσταται το χαμένο τμήμα του δοντιού. Κατά τη διαδικασία του σφραγίσματος, αφαιρείται πρώτα το κατεστραμμένο τμήμα του δοντιού από την τερηδόνα, καθαρίζεται η περιοχή αυτή και η κοιλότητα που έχει δημιουργηθεί γεμίζεται με ένα από τα υλικά με τα οποία γίνονται τα σφραγίσματα.

Τι είναι τερηδόνα;

Η τερηδόνα είναι μια νόσος, η οποία καταστρέφει τα δόντια και είναι το αποτέλεσμα της δράσης συγκεκριμένων μικροβίων, τα οποία υπάρχουν στη στοματική κοιλότητα. Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως (πρώιμη τερηδόνα), τότε η ζημιά που προκαλείται στο δόντι είναι μόνιμη. Η τερηδόνα δημιουργεί σταδιακά μία τρύπα, η οποία μπορεί να είναι μια μικρή κοιλότητα ή μπορεί να επεκταθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να καταστραφεί περισσότερο από το μισό δόντι. Το χαμένο τμήμα μπορεί να αναπληρωθεί με σφράγισμα.

Σφράγισμα αμαλγάματος (μαύρο σφράγισμα)

Τα μαύρα σφραγίσματα είναι τα σφραγίσματα αμαλγάματος τα οποία αποτελούν ένα κράμα υδραργύρου με άλλα μέταλλα, όπως άργυρος, κασσίτερος και χαλκός. Χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για τη δημιουργία των οδοντικών σφραγισμάτων, καθώς είναι πολύ ανθεκτικό εμφρακτικό υλικό.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται συχνά λόγος σχετικά με την τοξικότητα του οδοντιατρικού αμαλγάματος. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο υδράργυρος απελευθερώνεται σε μορφή ατμού από τις εμφράξεις των δοντιών, αποτελώντας πηγή μόλυνσης για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σε άλλες σχετικές μελέτες που έχουν γίνει υποστηρίζεται ότι ο υδράργυρος δεν είναι τοξικός και επίφοβος για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μέχρι στιγμής το αμάλγαμα θεωρείται ένα ασφαλές υλικό που μπορεί να χρησιμοποιείται για τις εμφράξεις δοντιών.

Παρ’ όλα αυτά τα τελευταία χρόνια η χρήση του αμαλγάματος περιορίζεται και τείνει να εκλείψει. Αυτό συμβαίνει για λειτουργικούς και αισθητικούς λόγους. Στους λειτουργικούς ανήκει η μηχανική συγκράτησή του στην οδοντική ουσία. Με απλά λόγια, το αμάλγαμα δεν “κολλάει” στο δόντι, αλλά συγκρατείται μηχανικά στην κοιλότητα που έχει δημιουργήσει ο οδοντίατρος.

Επομένως, είναι απαραίτητη η αφαίρεση αρκετής οδοντικής ουσίας, προκειμένου να δοθεί ένα ικανοποιητικό σχήμα στην αντίστοιχη κοιλότητα, ώστε να συγκρατείται το σφράγισμα αμαλγάματος στο δόντι.

Επιπλέον, είναι ένα ανθεκτικό υλικό χωρίς όμως μεγάλη ελαστικότητα. Έτσι, εάν το δόντι επανατερηδονιστεί, σπάει κυρίως αυτό και το σφράγισμα παραμένει άθικτο. Τέλος, μειονεκτεί από άποψη αισθητικής καθώς το χρώμα του δεν ταιριάζει με αυτό των φυσικών δοντιών.

Σφράγισμα Σύνθετης Ρητίνης (λευκό σφράγισμα)

Τα τελευταία χρονιά τα λευκά σφραγίσματα χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο στη σύγχρονη αποκαταστατική οδοντιατρική.

Η σύνθετη ρητίνη είναι ένα πολυμερές υλικό το οποίο πλεονεκτεί έναντι των άλλων σφραγισμάτων για αισθητικούς λόγους, καθώς δεν ξεχωρίζει από το φυσικό δόντι.

Επίσης κατά την παρασκευή τους δεν απαιτείται να αφαιρεθεί πολύς οδοντικός ιστός, καθώς συγκρατούνται στο δόντι με συγκολλητικούς παράγοντες (κόλλα). Σε αντίθεση με τα σφραγίσματα αμαλγάματος στα οποία αρκετές φορές απαιτείται να τροχιστεί και υγιής οδοντική ουσία, ώστε να δοθεί το κατάλληλο σχήμα που θα συγκρατήσει το αμάλγαμα στη θέση του.

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα των σφραγισμάτων ρητίνης είναι ότι ο ασθενής μπορεί να φάει αμέσως καθώς το σφράγισμα πήζει εκείνη τη στιγμή, εφόσον βέβαια περάσει η δράση της τοπικής αναισθησίας, ώστε να μην τραυματιστεί εσωτερικά ο βλεννογόνος των παρειών (μάγουλο) λόγω της έλλειψης αισθητικότητας.

Επιπλέον, εάν σπάσει τμήμα του σφραγίσματος μπορεί να αποκατασταθεί (με ειδική επεξεργασία) μόνο το σπασμένο σημείο, χωρίς να αλλαχθεί ολόκληρη η έμφραξη.

Τέλος, οι συνδυασμοί χρωμάτων, η χρήση των κατάλληλων τεχνικών αλλά και οι δεξιότητες του οδοντιάτρου μπορούν να οδηγήσουν στην απόδοση πανομοιότυπης μορφολογίας του φυσικού δοντιού και σε ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Στα μειονεκτήματα των λευκών σφραγισμάτων αναφέρεται ο περισσότερος χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωσή τους από τον οδοντίατρο. Επιπλέον, δεν είναι τόσο ανθεκτικά έχοντας μικρότερο “χρόνο ζωής” από τα μαύρα σφραγίσματα. Σε κάθε περίπτωση όμως τα λευκά σφραγίσματα είναι βιοσυμβατά, δηλαδή πιο φιλικά στο δόντι.

Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας

Κλείστε το ραντεβού σας ηλεκτρονικά, εύκολα και γρήγορα, γνωρίζοντας τις διαθέσιμες ημερομηνίες και ώρες που ταιριάζουν στο πρόγραμμά σας.

Ωράριο ιατρείου

Ωράριο ιατρείου

Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού
Δείτε το ωράριο

Διεύθυνση ιατρείου

Διεύθυνση ιατρείου

Αγίας Σοφίας 35, Θεσσαλονίκη
Δείτε τον χάρτη

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Ιατρείο: 2310 252 621
Επείγοντα: 6985 99 11 90