Με την πάροδο των χρόνων τα δόντια μπορεί να αλλάξουν χρώμα και να μειωθεί η λευκότητα και φωτεινότητά τους για ποικίλους λόγους. Αυτός ο οδοντικός αποχρωματισμός μπορεί να είναι ενδογενούς ή εξωγενούς αιτιολογίας. Στους εξωγενείς παράγοντες οι χρωστικές απομακρύνονται εύκολα με τον καθαρισμό ενώ στους ενδογενείς που αφορούν την εσωτερική δομή βελτιώνονται με τη λεύκανση.

Διατροφικές συνήθειες: Καφές, τσάι, κόκκινο κρασί αποτελούν βασικές διατροφικές συνήθειες που επηρεάζουν το χρώμα των δοντιών γιατί διαθέτουν έντονες χρωστικές οι οποίες προσκολλώνται και συνδέονται με το σμάλτο (αδαμαντίνη) του δοντιού.

Κάπνισμα: Δύο από τα βασικά συστατικά του τσιγάρου – η πίσσα και η νικοτίνη – επηρεάζουν το χρώμα των δοντιών. Η πίσσα έχει σκούρο καφέ-μαύρο χρώμα, ενώ η νικοτίνη είναι άχρωμη μέχρι να έλθει σε επαφή με το οξυγόνο, οπότε και μετατρέπεται σε κίτρινη χρωστική.

Ηλικία: Με την πάροδο των χρόνων το πάχος της οδοντίνης (η οποία βρίσκεται κάτω από το σμάλτο των δοντιών και έχει κιτρινωπό χρώμα) αυξάνεται και του σμάλτου μειώνεται με αποτέλεσμα τα δόντια να φαίνονται πιο κίτρινα.

Φάρμακα: η λήψη αντιβιοτικών όπως η τετρακυκλίνη ή η δοξυκυκλίνη κατά τη διάρκεια της διάπλασης των δοντιών (έμβρυο ή νηπιακή ηλικία) μπορεί να προκαλέσουν ποικίλου βαθμού δυσχρωμία στα μόνιμα δόντια.

Τραύμα: διάφορα μηχανικά ερεθίσματα όπως κάποιος τραυματισμός στο στόμα μπορεί να αλλάξει το χρώμα κάποιων δοντιών και να γίνουν πιο σκούρα.

Ποια είναι η διαδικασία της λεύκανσης;

Η λεύκανση των δοντιών είναι μία απλή, ασφαλής, γρήγορη και αποτελεσματική διαδικασία. Τα συστατικά των λευκαντικών προϊόντων περιέχουν είτε υπεροξείδιο του υδρογόνου είτε υπεροξείδιο του καρβαμιδίου, που διασπούν τις χρωστικές σε μικρότερα μόρια ώστε να είναι λιγότερο ορατές και τα δόντια να φαίνονται πιο φωτεινά και πιο λευκά. Υπάρχουν τρεις μέθοδοι λεύκανσης των δοντιών:

Λεύκανση στο ιατρείο

Η μέθοδος αυτή πραγματοποιείται στο χώρο του ιατρείου και απαιτεί συνήθως μία έως τρεις επισκέψεις. Ο οδοντίατρος τοποθετεί προστατευτικό υλικό για τα ούλα και εφαρμόζει ισχυρό λευκαντικό υλικό (υπεροξείδιο του υδρογόνου 37%) επάνω στα δόντια.

Λεύκανση στο σπίτι

Σε αυτή τη μέθοδο λεύκανσης ο οδοντίατρος κατασκευάζει ένα εξατομικευμένο νάρθηκα για κάθε γνάθο ώστε να εφαρμόζει ακριβώς πάνω στα δόντια και σας προμηθεύει με λευκαντικό υλικό (συνήθως υπεροξείδιο του καρβαμιδίου 10 ή 16%) με τη μορφή τζελ σε σύριγγες. Το υλικό τοποθετείται σε ειδικές υποδοχές στο νάρθηκα ο οποίος τοποθετείται στο στόμα για λίγες ώρες καθημερινά. Ο χρόνος εφαρμογής του υλικού καθώς και η συνολική διάρκεια της θεραπείας συναποφασίζονται με τον οδοντίατρο.

Συνδυασμός λεύκανσης στο ιατρείο και στο σπίτι

Σε ιδιαίτερα απαιτητικές περιπτώσεις η θεραπεία εκλογής αποτελεί ο συνδυασμός των δύο παραπάνω μεθόδων ώστε να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα και των δύο τεχνικών και να επιτευχθεί το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα για τη λεύκανση δοντιών

Υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες από τη λεύκανση;

Ενδεχομένως, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν ευαισθησία κατά τη διάρκεια της λεύκανσης. Αυτό συμβαίνει γιατί το λευκαντικό υλικό εισχωρεί στο εσωτερικό του δοντιού και διεγείρει το νεύρο. Η ευαισθησία αυτή είναι παροδική και μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τη βοήθεια του οδοντιάτρου σας.

Ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν σε περιπτώσεις που δεν τηρούνται οι οδηγίες του οδοντιάτρου σας, όπως η μακροχρόνια χρήση λευκαντικών προϊόντων που δε δίνονται από αυτόν (λευκαντικές οδοντόκρεμες, λευκαντικά σκευάσματα του εμπορίου). Επομένως, οποιαδήποτε προσπάθεια λεύκανσης θα πρέπει να γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον οδοντίατρο σας.

Μπορούμε όλοι να κάνουμε λεύκανση;

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, η λεύκανση επιτρέπεται σε ασθενείς άνω των 18 ετών. Υπάρχουν όμως ομάδες ανθρώπων στους οποίους αντενδείκνυται η λεύκανση όπως:

  • Παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών
  • Έγκυες ή γυναίκες σε θηλασμό
  • Ασθενείς με εξαιρετικά ευαίσθητα δόντια
  • Ασθενείς με μεγάλες προσθετικές αποκαταστάσεις, γιατί το υλικό δεν εισχωρεί στην προσθετική αποκατάσταση.
  • Ασθενείς με αλλεργία στο λευκαντικό υλικό (υπεροξείδιο)

Απαιτείται να κάνω κάτι πριν την λεύκανση;

Για να επιτευχθεί το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα και μια αποτελεσματική θεραπεία, θα πρέπει το λευκαντικό υλικό να τοποθετείται σε καθαρούς οδοντικούς ιστούς, χωρίς μικροβιακή πλάκα και τρυγία (πέτρα), ώστε να εισχωρήσει στο εσωτερικό του δοντιού. Γι’ αυτό καθίσταται συνήθως απαραίτητος ο επαγγελματικός καθαρισμός της στοματικής κοιλότητας πριν τη διαδικασία της λεύκανσης.

Πόσο λευκότερα θα γίνουν τα δόντια μου;

Το αποτέλεσμα δεν είναι προβλέψιμο. Υπάρχουν περιπτώσεις που παρουσιάζουν εντυπωσιακότερο αποτέλεσμα από ότι άλλες όπως π.χ. τα δόντια που γκριζάρουν ανταποκρίνονται δυσκολότερα. Σε κάθε περίπτωση όμως παρατηρείται αισθητή βελτίωση του χρώματος των δοντιών.

Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας

Κλείστε το ραντεβού σας ηλεκτρονικά, εύκολα και γρήγορα, γνωρίζοντας τις διαθέσιμες ημερομηνίες και ώρες που ταιριάζουν στο πρόγραμμά σας.

Ωράριο ιατρείου

Ωράριο ιατρείου

Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού
Δείτε το ωράριο

Διεύθυνση ιατρείου

Διεύθυνση ιατρείου

Αγίας Σοφίας 35, Θεσσαλονίκη
Δείτε τον χάρτη

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Ιατρείο: 2310 252 621
Επείγοντα: 6985 99 11 90