Ωράριο ιατρείου
Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού
Δείτε το ωράριο
Δευτέρα: 10:00 - 16:00
Tρίτη: 15:00 - 21:00
Τετάρτη: Κλειστά
Πέμπτη: 15:00 - 21:00
Παρασκευή: 10:00 - 16:00
Σάββατο: 10:00 - 14:00
(μόνο για έκτακτα και κατόπιν ραντεβού)
Κυριακή: Κλειστά
Ο τακτικός καθαρισμός των δοντιών αποτελεί τη σημαντικότερη υπηρεσία οδοντιατρικής πρόληψης, μειώνει τον κίνδυνο τερηδόνας και εξασφαλίζει εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα.
Προγραμματίστε μια επίσκεψηΕάν τα ούλα σας υποχωρούν, αιμορραγούν εύκολα, είναι πρησμένα ή επώδυνα, θα πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή του οδοντιάτρου σας που θα σας βοηθήσει να διαγνώσετε το πρόβλημα των ούλων σας, θα σας συνοδεύσει στη θεραπεία και θα σας δώσει συμβουλές για το πώς να διατηρήσετε το αποτέλεσμα της θεραπείας.
Στο πρώτο βήμα αφαιρείται η μαλακή και σκληρή πλάκα. Καθαρίζονται επίσης δυσπρόσιτα σημεία ανάμεσα στα δόντια και στη γραμμή των ούλων. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται η συσκευή υπερήχων και εργαλεία χειρός.
Μετά τον καθαρισμό, τα δόντια γυαλίζονται. Για να γίνει αυτό, η πάστα στίλβωσης (γυαλιστική πάστα) εφαρμόζεται σε ένα περιστρεφόμενο βουρτσάκι. Το γυάλισμα λειαίνει την επιφάνεια του δοντιού, καθιστώντας λιγότερο πιθανό τα βακτήρια να προσκολληθούν.
Τέλος, τα δόντια συνήθως επικαλύπτονται με τζελ ή βερνίκι φθορίου για την προστασία και τη σκλήρυνση του σμάλτου.
Πολύ απλά: γιατί η πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο. Ο τακτικός επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών, μαζί με την καλή οδοντιατρική φροντίδα στο σπίτι, βοηθά στην αποφυγή πολλών οδοντιατρικών θεραπειών. Ο κίνδυνος τερηδόνας και ουλίτιδας μειώνεται σημαντικά – έως και 70%. Επιπλέον, ο καθαρισμός των δοντιών έχει εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα. Χάρη στον εντατικό καθαρισμό τα δόντια γίνονται αμέσως πιο λαμπερά και λεία.
Οι αιτίες μπορεί να είναι ποικίλες. Εκτός από τις φλεγμονώδεις ασθένειες των ούλων όπως η περιοδοντίτιδα, υπάρχουν και λόγοι για την υποχώρηση των ούλων που δεν έχουν καμία σχέση με τα βακτήρια. Η υπερβολική πίεση προς τα κάτω όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, το τρίξιμο των δοντιών σας ή η γενετική προδιάθεση μπορεί να οδηγήσει σε υποχώρηση των ούλων.
Ο πόνος και το πρήξιμο στα ούλα καθώς και η αιμορραγία κατά το βούρτσισμα των δοντιών είναι συνήθως ενδείξεις ουλίτιδας, δηλαδή μιας φλεγμονής των ούλων που προκαλείται από βακτήρια και πλάκα. Εάν η ουλίτιδα είναι μόνο επιφανειακή, μπορεί να εξαλειφθεί με επαγγελματικό καθαρισμό δοντιών. Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, καθαρίζονται επιμελώς οι θύλακοι των ούλων και τα μεσοδόντια κενά και αφαιρούνται όλα τα επιβλαβή μικρόβια και οι εναποθέσεις που βρίσκονται εκεί. Η επιτυχής θεραπεία των περιοδοντικών νόσων (ουλίτιδας/ περιοδοντίτιδας) προϋποθέτει τη σωστή καθημερινή στοματική υγιεινή του ασθενή.
Στην περίπτωση της προχωρημένης ουλίτιδας, τα ούλα μπορεί να υποχωρήσουν, μερικές φορές επηρεάζοντας ακόμη και το οστό της γνάθου. Σε τέτοιες περιπτώσεις γίνεται λόγος για περιοδοντίτιδα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η περιοδοντίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια των δοντιών, μετακίνησή τους, αποκάλυψη των ριζών, κακοσμία και στα τελικά στάδια ακόμη και απώλειά τους.
Για την αναχαίτιση λοιπόν της νόσου, μετά την λήψη του αναλυτικού ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού και τον εκτενή κλινικό και ακτινογραφικό έλεγχο, το πρώτο βήμα είναι ένας επαγγελματικός καθαρισμός δοντιών, στον οποίο αφαιρείται η ορατή (υπερουλική) πέτρα και πλάκα για να μειωθεί αρκετά το συνολικό μικροβιακό φορτίο του στόματος. Γίνεται επίδειξη τρόπων στοματικής υγιεινής και τονίζεται η σημασία της ενεργής καθημερινής συμμετοχής του ασθενή για την επιτυχία της θεραπείας.
Στο 2ο στάδιο, μετά από τοπική αναισθησία, αφαιρείται με ειδικά εργαλεία και τεχνικές η μη ορατή(υποουλική) πέτρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις συνιστάται η υποστήριξη της διαδικασίας επούλωσης των ιστών με τη λήψη αντιβιοτικών. Μετά το πέρας της θεραπείας, καθορίζονται οι επανέλεγχοι (3-4 μήνες) για τη διατήρηση του αποτελέσματος.