Ωράριο ιατρείου
Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού
Δείτε το ωράριο
Δευτέρα: 10:00 - 16:00
Tρίτη: 15:00 - 21:00
Τετάρτη: Κλειστά
Πέμπτη: 15:00 - 21:00
Παρασκευή: 10:00 - 16:00
Σάββατο: 10:00 - 14:00
(μόνο για έκτακτα και κατόπιν ραντεβού)
Κυριακή: Κλειστά
Η αφαίρεση ολόκληρου του δοντιού ή της ρίζας από το οστό της γνάθου αποτελεί την τελευταία, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις, χρήσιμη θεραπευτική επιλογή.
Προγραμματίστε μια επίσκεψηH εξαγωγή δοντιού αποτελεί μία γνωστή οδοντιατρική εργασία που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κάθε ηλικία και να λύσει οριστικά το οδοντιατρικό πρόβλημα όταν κρίνεται απαραίτητο. Είναι η διαδικασία αφαίρεσης ολόκληρου του δοντιού ή ρίζας από το οστό της γνάθου.
Στο πλαίσιο της όσο πιο συντηρητικής αντιμετώπισης σε κάθε οδοντικό πρόβλημα, η εξαγωγή δοντιού αποτελεί το τελευταίο “εργαλείο” στη φαρέτρα του οδοντιάτρου. Ωστόσο, αποτελεί θεραπευτική επιλογή που σε κάποιες περιπτώσεις είναι και η πιο αποτελεσματική.
Τα δόντια μπορεί να χρειαστεί να εξαχθούν για ποικίλους λόγους όπως:
Μετά τη λήψη ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού του ασθενή πραγματοποιούνται οι απαραίτητες ακτινογραφίες οι οποίες μαρτυρούν το μέγεθος, το σχήμα και τη θέση του δοντιού καθώς και το περιβάλλον οστό. Από αυτές αντλούνται οι πληροφορίες σχετικά με το βαθμό δυσκολίας της διαδικασίας ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί να παραπεμφθεί το περιστατικό στον αρμόδιο ειδικό.
Πριν την εξαγωγή, η περιοχή γύρω από το δόντι αναισθητοποιείται. Κατά τη διάρκεια της εξαγωγής γίνεται προσπάθεια να χαλαρώσει η επαφή του δοντιού με το ούλο με την βοήθεια ενός εργαλείου (μοχλός) και στην συνέχεια το δόντι απομακρύνεται από τη στοματική κοιλότητα.
Κατόπιν, με ένα ειδικό εργαλείο (κοχλιάριο) καθαρίζεται η περιοχή του οστού από τυχόν υπολείμματα φλεγμένοντος ιστού και τοποθετούνται αποστειρωμένες γάζες τις οποίες δαγκώνει ο ασθενής.
Μετά την εξαγωγή ενός δοντιού πρέπει να τηρηθούν σωστά κάποιες οδηγίες ώστε να αποφευχθεί η παρουσία συμβαμάτων , να μειωθεί ο μετεπεμβατικός πόνος και οίδημα και να ολοκληρωθεί άμεσα η επούλωση του τραύματος.
Σε περιπτώσεις στις οποίες ο φρονιμίτης δεν έχει ανατείλει αλλά βρίσκεται μέσα στο οστό καθώς δεν έχει χώρο να ανατείλει ή έχει κλίση (έγκλειστος) αλλά και στις περιπτώσεις που έχει ανατείλει μερικώς (ημιέγκλειστος) απαιτείται χειρουργική αφαίρεσή του.
Διάφορα βακτήρια μπορεί να εγκατασταθούν στην περιοχή του δοντιού και να προκαλέσουν λοίμωξη, η οποία μπορεί να επεκταθεί στο οστό που το περιβάλλει.
Το έγκλειστο δόντι στην προσπάθειά του να βρει διέξοδο μέσα από τον ιστό του ούλου ακόμα και αν δεν υπάρχει αρκετός χώρος μπορεί να ασκήσει πίεση στις ρίζες των διπλανών δοντιών προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στο γειτονικό δόντι.
Επομένως, η εξαγωγή ενός τέτοιου δοντιού μπορεί να αποτρέψει την μόλυνση, πιθανή βλάβη στα διπλανά δόντια και να προλάβει πιθανό πόνο και οίδημα (πρήξιμο) τα επόμενα χρόνια.