H εξαγωγή δοντιού αποτελεί μία γνωστή οδοντιατρική εργασία που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κάθε ηλικία και να λύσει οριστικά το οδοντιατρικό πρόβλημα όταν κρίνεται απαραίτητο. Είναι η διαδικασία αφαίρεσης ολόκληρου του δοντιού ή ρίζας από το οστό της γνάθου.

Στο πλαίσιο της όσο πιο συντηρητικής αντιμετώπισης σε κάθε οδοντικό πρόβλημα, η εξαγωγή δοντιού αποτελεί το τελευταίο “εργαλείο” στη φαρέτρα του οδοντιάτρου. Ωστόσο, αποτελεί θεραπευτική επιλογή που σε κάποιες περιπτώσεις είναι και η πιο αποτελεσματική.

Γιατί να εξαχθεί κάποιο δόντι;

Τα δόντια μπορεί να χρειαστεί να εξαχθούν για ποικίλους λόγους όπως:

  • Όταν η τερηδόνα έχει καταστρέψει το μεγαλύτερο ποσοστό του δοντιού σε βάθος, κάτω από τα ούλα και το οστό
  • Όταν υπάρχει κάταγμα/ρωγμή στη ρίζα του δοντιού
  • Λόγω σοβαρού βαθμού περιοδοντίτιδας: εκτεταμένη καταστροφή του οστού που συγκρατεί το δόντι στη γνάθο με αποτέλεσμα να παρουσιάζει έντονη κινητικότητα
  • Για ορθοδοντικούς λόγους, π.χ. δεν υπάρχει αρκετός χώρος για όλα τα δόντια μέσα στο στόμα
  • Σε περιπτώσεις που ο φρονιμίτης δημιουργεί φλεγμονή στα ούλα

Πώς γίνεται η εξαγωγή των δοντιών;

Μετά τη λήψη ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού του ασθενή πραγματοποιούνται οι απαραίτητες ακτινογραφίες οι οποίες μαρτυρούν το μέγεθος, το σχήμα και τη θέση του δοντιού καθώς και το περιβάλλον οστό. Από αυτές αντλούνται οι πληροφορίες σχετικά με το βαθμό δυσκολίας της διαδικασίας ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί να παραπεμφθεί το περιστατικό στον αρμόδιο ειδικό.

Πριν την εξαγωγή, η περιοχή γύρω από το δόντι αναισθητοποιείται. Κατά τη διάρκεια της εξαγωγής γίνεται προσπάθεια να χαλαρώσει η επαφή του δοντιού με το ούλο με την βοήθεια ενός εργαλείου (μοχλός) και στην συνέχεια το δόντι απομακρύνεται από τη στοματική κοιλότητα.

Κατόπιν, με ένα ειδικό εργαλείο (κοχλιάριο) καθαρίζεται η περιοχή του οστού από τυχόν υπολείμματα φλεγμένοντος ιστού και τοποθετούνται αποστειρωμένες γάζες τις οποίες δαγκώνει ο ασθενής.

Οδηγίες μετά την εξαγωγή

Μετά την εξαγωγή ενός δοντιού πρέπει να τηρηθούν σωστά κάποιες οδηγίες ώστε να αποφευχθεί η παρουσία συμβαμάτων , να μειωθεί ο μετεπεμβατικός πόνος και οίδημα και να ολοκληρωθεί άμεσα η επούλωση του τραύματος.

  • Διατηρήστε την αποστειρωμένη γάζα που σας τοποθέτησε ο οδοντίατρός σας για 30 λεπτά
  • Αποφύγετε την έντονη άσκηση , τα βάρη και σωματική δραστηριότητα που απαιτεί να σκύβετε
  • Τα δύο πρώτα 24ωρα μετά την εξαγωγή αποφύγετε τις πλύσεις του στόματος με νερό.Οι πλύσεις δυσκολεύουν τη πήξη του αίματος και την επούλωση της πληγής αυξάνοντας την αιμορραγία
  • Απαγορεύεται το κάπνισμα καθώς οι καπνιστές έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ξηρού φατνίου , μιας επιπλοκής που εκδηλώνεται μετά την εξαγωγή με έντονο πόνο και κακοσμία.
  • Τρώτε κανονικά από την πρώτη μέρα της εξαγωγής επιλέγοντας απλώς πιο μαλακές , δροσερές ή σε θερμοκρασία δωματίου τροφές. Μασάτε πάντα από την άλλη πλευρά προσεκτικά.
  • Βουρτσίζετε κανονικά τα δόντια με απαλές κινήσεις με μαλακή/μέτρια οδοντόβουρτσα εκτός αν επισημανθεί κάτι διαφορετικό την ημέρα της εξαγωγής.
  • Η λήψη αναλγητικών παρακεταμόλης (πχ. Depon, Panadol) ή μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών (πχ. Algofren) θα ανακουφίσει τον πόνο που εκδηλώνεται πιο έντονα τα τρία πρώτα 24ωρα.
  • Η λήψη αντιβιοτικών συνήθως δεν είναι απαραίτητη σε μη χειρουργικές εξαγωγές και πρέπει να λαμβάνονται μόνο με συμβουλή του οδοντιάτρου σας

Χειρουργική εξαγωγή φρονιμίτη

Σε περιπτώσεις στις οποίες ο φρονιμίτης δεν έχει ανατείλει αλλά βρίσκεται μέσα στο οστό καθώς δεν έχει χώρο να ανατείλει ή έχει κλίση (έγκλειστος) αλλά και στις περιπτώσεις που έχει ανατείλει μερικώς (ημιέγκλειστος) απαιτείται χειρουργική αφαίρεσή του.

Διάφορα βακτήρια μπορεί να εγκατασταθούν στην περιοχή του δοντιού και να προκαλέσουν λοίμωξη, η οποία μπορεί να επεκταθεί στο οστό που το περιβάλλει.

Το έγκλειστο δόντι στην προσπάθειά του να βρει διέξοδο μέσα από τον ιστό του ούλου ακόμα και αν δεν υπάρχει αρκετός χώρος μπορεί να ασκήσει πίεση στις ρίζες των διπλανών δοντιών προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στο γειτονικό δόντι.

Επομένως, η εξαγωγή ενός τέτοιου δοντιού μπορεί να αποτρέψει την μόλυνση, πιθανή βλάβη στα διπλανά δόντια και να προλάβει πιθανό πόνο και οίδημα (πρήξιμο) τα επόμενα χρόνια.

Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας

Κλείστε το ραντεβού σας ηλεκτρονικά, εύκολα και γρήγορα, γνωρίζοντας τις διαθέσιμες ημερομηνίες και ώρες που ταιριάζουν στο πρόγραμμά σας.

Ωράριο ιατρείου

Ωράριο ιατρείου

Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού
Δείτε το ωράριο

Διεύθυνση ιατρείου

Διεύθυνση ιατρείου

Αγίας Σοφίας 35, Θεσσαλονίκη
Δείτε τον χάρτη

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Ιατρείο: 2310 252 621
Επείγοντα: 6985 99 11 90